Rödvinsmarinerat ytterlår med gräddig sås

Rödvinsmarinerat ytterlår med gräddig sås är som att laga söndagssteken på grillen. Det tar lite tid att koka, marinera och grilla men köttet sköter sig på själv så själva arbetsinsatsen blir inte så stor och resultatet är värt att vänta på.
Foto: Stefan Wettainen

Ingredienser

  • 1 kg nötytterlår
  • 1 morot
  • 1 bit purjolök - ca 10 cm
  • 1 l vatten
  • 2 tsk salt
  • 8 svartpepparkorn

Marinad

  • 3 dl rött vin
  • 2 msk olivolja
  • 2 vitlöksklyftor
  • 2 lagerblad
  • 4 kvistar rosmarin
  • 4 kvistar timjan
  • 1 tsk salt
  • 2 krm svartpeppar - nymald

Sås

  • marinaden
  • 2 dl buljong - från köttkoket
  • 2 dl vispgrädde
  • 2 msk vinbärsgelé - röd
  • 1 msk soja - kinesisk
  • 2 msk majsstärkelse (Maizena) - Maizena

Gör så här

  1. Skala och skär moroten i bitar. Ansa och skär purjolöken i bitar. Lägg köttet i en gryta och häll på vattnet. Låt koka upp och skumma väl. Lägg morot, purjolök, salt och pepparkorn i grytan och låt sjuda under lock tills köttet känns mört, beräkna ca 2 timmar.

  2. Marinad: Skala och skiva vitlöken. Krossa lagerbladen. Blanda vin, olja, vitlök, lagerblad, örter, salt och peppar.

  3. Ta köttet ur grytan och lagg det i marinaden. Låt svalna och ställ sedan i kylen för att marinera ca 12 timmar. Sila buljongen och spara den.

  4. Ta upp och torka köttet med hushållspapper. Grilla det indirekt, (vid sidan av glöden) runtom tills det fått fin färg och är genomvarmt, ca 20 min. Skär köttet i skivor.

  5. Sila marinaden och blanda den med buljong och grädde i en kastrull. Koka upp och låt koka ihop ca 10 min. Tillsätt gelé och soja. Red med majsstärkelsen utrörd i lite kallt vatten.

  6. Servera köttet med sås och t ex helstekt potatis och sallad.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Allt om Mat + 2 Mon Amie muggar. Se erbjudande!