Risotto med sparris, brynt smör och hasselnötter

Vegetarisk risotto med sparris som får smak och knaprig konsistens av det brynta nötsmöret.
Foto: Helén Pe

Ingredienser

  • 1 l vatten
  • 0,5 dl grönsaksfond - konc
  • 2 schalottenlökar
  • 1 vitlöksklyfta
  • 3 dl arborioris - eller carnaroliris
  • 1 msk smör - + 50 g
  • 1,5 dl vitt vin - torrt
  • 250 g grön sparris
  • 100 g sockerärter
  • 25 g babyspenat - + 50 g
  • 1,5 dl parmesan - riven + 25 g hyvlad
  • 0,5 tsk salt
  • 1 krm svartpeppar - nymald
  • 1 dl hasselnötter - rostade

Gör så här

  1. Koka upp vatten och fond. Skala och finhacka lök och vitlök. Fräs löken i 1 msk smör i en gryta ca 2 min. Tillsätt riset och låt det fräsa med ca 2 min.

  2. Häll vinet över riset och låt det koka in. Späd med buljongen, i omgångar, och koka riset ca 20 min. Spara ca 2 dl av buljongen.

  3. Ansa och skär sparrisen i mindre bitar. Ansa och finstrimla sockerärterna. Koka sparris och sockerärter i lättsaltat vatten ca 1 minut. Låt rinna av.

  4. Mixa 25 g spenat och 1 1/2 dl parmesan med den sparade buljongen. Rör ner den gröna buljongen i grytan under omrörning. Krydda med salt och peppar och vänd ner 50 g spenat.

  5. Grovhacka nötterna. Bryn 50 g smör i en kastrull. Blanda i nötterna.

  6. Lägg upp risotton i tallrikar. Toppa med sparris och sockerärter. Skeda över nötsmöret och strö över hyvlad parmesan. Servera.

Fler vegetariska recept?

Följ oss på Facebook:

Allt om Mat Vego

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Allt om Mat + 2 Mon Amie muggar. Se erbjudande!