Nässelsoppa med crème fraiche och löjrom

Recept på krämig nässelsoppa. Lägg en klick löjrom i soppan som ett lyxigare alternativ till ägghalva. När nässlorna förvälls och sedan sköljs i kallt vatten behåller de sin gröna färg. Babyspenat är ett bra och nyttigt alternativ till nässlor.
Foto: Per Ranung

Ingredienser

  • 2 l nässlor - eller babyspenat (ca 250 g)
  • 2 schalottenlökar
  • 1 potatis - stor (ca 100 g)
  • 1 msk smör
  • 6 dl vatten
  • 1,5 dl vispgrädde
  • 1 dl vitt vin - torrt
  • 2 tärningar hönsbuljong
  • 0,5 tsk salt
  • 1 dl crème fraiche
  • 0,5 msk citron - pressad
  • 0,5 tsk citronskal - rivet
  • 4 kvistar dill
  • 1 dl röd shisokrasse - eller andra små skott eller örter
  • 4 msk löjrom
  • 1 krm svartpeppar - nymald

Tillbehör

  • surdegsbröd - ev

Gör så här

  1. Skölj nässlorna och förväll dem ca 1 minut. Skölj sedan i kallt vatten. Skala och skiva lök och potatis.

  2. Fräs lök och potatis i smör. Häll på vatten, grädde och vin. Sjud under lock ca 15 min, tills potatisen är mjuk. Smula ner buljongtärningarna.

  3. Lägg nässlorna i en mixer. Häll på hälften av soppan och mixa slätt. Den blir slätast och grönast i mixer, men mixerstav fungerar också.

  4. Värm soppan. Krydda med salt. Rör crème fraichen med citronsaften så att den blir rinnig. Tillsätt citronskalet.

  5. Fördela soppan i tallrikar. Ringla i citron-crème fraiche och strö på dillkvistar, skott eller örter. Lägg en sked löjrom i varje tallrik och mal över peppar. Servera eventuellt med bröd.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Allt om Mat + 2 Mon Amie muggar. Se erbjudande!