Nässelsoppa med brynt smör och ägg

Recept på nässelsoppa med brynt smör och ägg. En riktigt lyxig middagssoppa. Serveras den till förrätt räcker den till fler.
Foto: Anna Kern

Ingredienser

  • 1 l nässlor - färska små
  • 1 vitlöksklyfta
  • 1 purjolök - liten
  • 1 potatis - mjölig
  • 1 msk smör
  • 1 tärning hönsbuljong
  • 6 - 7 dl vatten
  • 1 dl crème fraiche
  • 2 krm salt
  • 1 krm svartpeppar - nymald

Tillbehör

  • 4 skivor vitt surdegsbröd
  • 1 msk smör - + 1 msk
  • 2 ägg - hårdkokta

Garnering

  • shisokrasse eller vanlig krasse - vanlig

Gör så här

  1. Förväll nässlorna i rikligt med kokande lättsaltat vatten ca 2 min. Häll av och skölj nässlorna i iskallt vatten för att soppan ska bli riktigt grön.  

  2. Skala och skiva vitlöken. Ansa och  strimla purjolöken. Skala och skiva potatisen. Fräs lök och potatis i smör i en gryta 2–3 min. Lägg i buljongtärningen och häll på vattnet. Sjud tills potatisen mjuknat. 

  3. Lägg ner nässlorna och låt dem koka med 1–2 min. Häll upp i en mixerkanna och mixa soppan slät. Fyll inte för mycket i mixern, då finns det risk att det stänker. Värm och rör ner crème fraichen. Krydda med salt och peppar.

  4. Skär brödet i små tärningar och stek dem knapriga i 1 msk smör. Bryn 2 msk smör. Skala och hacka äggen. Servera ägg, brödtärningar och brynt smör till soppan. Garnera med shisokrasse. 

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Allt om Mat + 2 Mon Amie muggar. Se erbjudande!