Grillad rotselleri med brynt smör och picklad kålrabbi

Helgrillad rotselleri med hasselnötter, brynt smör och picklad kålrabbi är en god ersättning för den som inte vill äta kött. Eller också grillas både vildsvin och rotselleri så att var och en kan välja. Vattenmelonrättika smakar sött och lite milt pepprigt, den kan bytas ut mot rädisor.
Elisabeth Johansson
Foto: Wolfgang Kleinschmidt

Ingredienser

  • 1 rotselleri - (ca 800 g)
  • 2 msk smör
  • 2 msk olivolja - eller rapsolja
  • 1 tsk salt
  • 1 krm svartpeppar - nymald

Picklad kålrabbi

  • 1 kålrabbi
  • 0,5 vattenmelonrättika - eller 10 rädisor
  • 0,5 dl ättiksprit - (12 %)
  • 1 dl strösocker
  • 1,5 dl vatten
  • 0,5 tsk senapsfrön - gula

Hasselnötsmajonnäs

  • 2 dl majonnäs
  • 2,5 msk hasselnötssmör

Hasselnötter och brynt smör

  • 75 g smör
  • 100 g hasselnötter - skalade

Tillbehör

  • 50 g salladsskott - blandade

Gör så här

  1. Picklad kålrabbi: Skiva kålrabbi och rättika eller rädisor tunt, gärna på mandolin. Rör ihop ättika, socker och vatten tills sockret har smält. Lägg i kålrabbi och senapsfrön. Låt stå i kylen ca 1 timme.

  2. Skrubba sellerin i kallt vatten. Picka lite hål i skalet med en gaffel och lägg den på dubbla bitar aluminiumfolie. Lägg smöret på toppen och ringla över olja. Krydda med salt och peppar. Vira in sellerin i folien så att det blir riktigt tätt.

  3. Lägg foliepaketet högt upp i grillen på medelvärme och låt den ligga ca 1 1/2 timme. Vänd på paketet efter halva tiden.

  4. Hasselnötsmajonnäs: Blanda majonnäs och hasselnötssmör.

  5. Smör och nötter: Bryn smöret tills det börjar bli nötbrunt. Lägg i hasselnötterna.

  6. Häll smöret över sellerin och servera genast med picklad kålrabbi, hasselnötsmajonnäs och salladsskott.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Allt om Mat + 2 Mon Amie muggar. Se erbjudande!