Formbröd med morot och sesam

Ett härligt bröd som får sin karaktär från morötter och sesamfrön. Perfekt att skiva upp, frysa in i skivor och ta fram och rosta.
Katarina Carlgren
Foto: Thomas Carlgren

Ingredienser

  • 25 g jäst
  • 3 dl vatten - rumsvarmt
  • 2 dl grahamsmjöl
  • 2 msk rapsolja
  • 6 - 7 dl vetemjöl
  • 1 tsk salt
  • 0,5 dl sesamfrön
  • 1 morot - finriven (50-60 g)

Topping

  • 1 ägg - uppvispat
  • sesamfrön

Gör så här

  1. Smula ner jästen i en bunke och lös upp den med vattnet. Rör ner grahamsmjölet i degvätskan och låt det stå i ca 15 min.

  2. Tillsätt rapsolja, vetemjöl och salt och arbeta ihop till en deg, gärna i en köksassistent. Arbeta in sesamfrön och riven morot i degen.

  3. Fördela degen i en smord och bröad form, ca 1 ½ liter. Låt brödet jäsa under bakduk i ca 2 ½ tim, eller i kylskåp över natten. Sätt ugnen på 200 grader.

  4. Pensla brödet med uppvispat ägg och strö över sesamfrön. Grädda brödet i nedre delen av ugnen i 35–40 min. Låt brödet svalna i ca 10 min i formen och sedan på galler under bakduk.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Allt om Mat + 2 Mon Amie muggar. Se erbjudande!